Biografie Willem van der Velden

Willem van der Velden werd geboren in het koudste en tevens warmste jaar van de vorige eeuw: 1947 in Helmond. Zijn vader was architect en gaf hem volop de gelegenheid om naar hartelust te tekenen en te schilderen met alle mogelijke materialen.

Na de Middelbare School volgde hij de Pedagogische Academie in Eindhoven, waarna hij in het onderwijs belandde (1969). Tegelijkertijd echter volgde hij de Academie die opleidde tot Teken-en Handvaardigheids-docent aan de avond-en weekend opleiding in Tilburg.

Naast het werk dat hij maakte in Academisch verband, kon hij het niet laten, óók steeds met "vrij werk" bezig te zijn. Al spoedig werd hij benoemd tot Docent Handvaardigheid aan het Carolus Borromeus - College in Helmond (augustus 1972 - juli 1975). In augustus 1974 werd hij benoemd aan een splinternieuwe school: Het Strabrechtcollege in Geldrop, waar hij tot juli 2008 werkte.

Het onderwijs boeide hem zéér. Hij gaf lessen in de Kunstvakken, zoals Handvaardigheid. Later kwamen daar Kunstgeschiedenis en Kunstbeschouwing bij op Havo en VWO; maar er was óók die ontembare "drive" om werk te maken in het eigen atelier.

Na enkele exposities begonnen de opdrachten binnen te rollen; in beginsel waren dat vooral opdrachten voor het vervaardigen van keramische beelden, maar al snel kwamen er ook brons- en portret-opdrachten. Dat nam op 'n gegeven moment dusdanige vormen aan, dat zijn vrouw en hij 'n VOF startten onder de naam "Sculpture vof" (1991).

Dat betekende óók, dat het lesgeven minder moest gaan worden. Die tendens zette zich geleidelijk voort, totdat het werken in eigen atelier de overhand begon te krijgen.

Werk van Willem

Het werk van Willem van der Velden kenmerkt zich door 'n bijzondere veelzijdigheid, zoals daar zijn: Keramisch werk, Bronzen beelden, Bewegende aluminium-beschilderde beelden, Portrettekeningen, Fantasie-tekeningen- en schilderingen en Staalobjecten.

Het draait bij hem meestal om mensen; van rare koppen tot realistische portretten, van schaatsfiguren tot muzikanten en dieren; van introverte tot extraverte beeltenissen; van eenlingen tot twee-eenheden, en dat allemaal in 'n eigen, onmiskenbaar authentieke stijl.

"Aan mijn werk hoef je geen verhalen op te hangen", spreekt hij.

"Het verhaal vertelt zichzelf óf wordt vertaald door de beschouwer in eigen gedachten en woorden".

De vele opdrachten getuigen van aansprekend werk, dat "grosso modo" sprookjesachtig en mystiek aandoet; 'n sfeer, waarin hij, maar ook vele anderen mét hem, zich "thuis" voelen.

Opdrachten komen uit alle hoeken: Gemeenten; Instellingen; Bedrijven en Particulieren.


  Neem contact op met Willem